Clubgeschiedenis

Hoewel er sinds het seizoen 2010/2011 wordt gezaalvoetbald onder de naam ACV, heeft de zaalvoetbaltak van de roemruchte veldvoetbalvereniging een grote historie. Tot en met het seizoen 2009/2010 werden de wedstrijden van de club namelijk gespeeld onder de clubnaam ‘De Nieuwe Brink’. Een naam, die vele voetballiefhebbers in Noord Nederland bekend in de oren zal klinken.

En dat is niet verwonderlijk. Zaalvoetbalvereniging De Nieuwe Brink werd namelijk opgericht op 25 juni 1982 en was daarmee de oudste zaalvoetbalvereniging in Drenthe. Ook behoorde de huidige zaalvoetbaltak van ACV daarmee tot de oudere verenigingen in het noorden van Nederland. De vereniging vindt zijn oorsprong binnen ACV; in de zaalvoetbalafdeling voelden enkele leden de behoefte om onafhankelijk te gaan functioneren en richtten op eigen benen een autonome vereniging op.

Al snel werden er grote sportieve successen geboekt, maar ook kwamen de meer recreatieve leden ruimschoots aan hun trekken. In de loop der jaren ontstond er zo een club, waarbinnen grote verbondenheid, betrokkenheid en vooral gezelligheid de clubcultuur typeerden. In de Marsdijkhal, waarin nog steeds de trainingen worden gegeven, werd ‘de nazit’ voor menigeen soms nog inspannender dan de training zelf…

Mede vanwege deze grote verbondenheid tussen de (voormalige) leden besloot het toenmalige bestuur, onder voorzitterschap van Kees Spiegelaar, eens flink uit te pakken tijdens het 25-jarige jubileum in 2007. Hierbij werden, naast de toenmalige leden, ook alle oud-leden en andere betrokkenen uitgenodigd om mee te proosten op dat illustere feit. Het resultaat was een historische avond waarin velen na jaren de zaalvoetbalschoenen weer eens aantrokken en volop genoten van de feestelijke invulling van de avond met live muziek en diverse optredens.

Tot groot ongenoegen van het bestuur was er vanaf 2007 echter ook een lichte daling te herkennen in het aantal spelende leden. Waar velen De Nieuwe Brink nog steeds zagen als ‘de zaalvoetbaltak van ACV’ en er elk jaar vele ACV’ers voetbalden bij De Nieuwe Brink, werden er begin 2008 de eerste concrete stappen gezet naar een gezamenlijk uitdracht met ACV.

Na diverse intensieve overleggen tussen de besturen van ACV en DNB, werd er toegewerkt naar een definitieve fusie. En die kwam er in het voorjaar van 2010, waardoor er vanaf het seizoen 2010/2011 in het blauw/zwart van ACV wordt gespeeld. Leuk feitje daarbij is dat één van de oprichters van de club, Simon Scholing, zo na 28 jaar (!) weer terugkeerde op het oude nest. En hoewel er door het samengaan een historische naam in zaalvoetballand verloren ging, was het tegelijkertijd een vliegende start om de zaalvoetbaltak van ACV net zo succesvol te laten worden als de veldvariant.